PIATRĂ DE TEMELIE A ÎNVĂŢĂMÂNTULUI DIN ORAŞUL JIBOU „Atâta timp cât nu incetezi sa urci, treptele nu se vor termina; sub pasii tai care urca, ele se vor inmulti la nesfârsit” (Franz Kafka)
Orasul JIBOU face parte din categoria celor mai tinere centre urbane ale tarii, fiind asezat in partea de nord-est a judetului SaLAJ, pe malul stang al raului Somes, la confluenta acestuia cu Agrijul.
In anul 1957 lua nastere o noua si necesara institutie de invatamant, scoala Medie Jibou, a carui ctitor, profesorul de geografie Petru Pitica, devenea si intaiul director. Dupa concursul de admitere, prima si singura clasa a fost alcatuita din 42 de elevi, dintre care un numar de 35 avea sa constituie prima promotie(1961). Sediul liceului a fost la inceput in castelul Wesselenyi.
In anul scolar 1958-1959 ia fiinta in cadrul liceului invatamantul seral si fara frecventa. In anul scolar 1960-1961 cand liceul a dat prima promotie de absolventi existau 13 clase.
Ciclul II...Clasele V-VII Sectia romana 6 clase – 198 elevi, Sectia maghiara 3 clase – 92 elevi
Mediu...Clasele VII-IX 4 clase – 172 elevi
Numarul profesorilor s-a ridicat la 25. Biblioteca dispunea de 5.803 volume carte, iar la cantina scolii serveau masa 109 elevi.
De la infiintare si pana in prezent au condus aceasta unitate urmatorii directori: Pitica Petru, Trif Emil, Galgau Gheorghe, Deak Maria, Pascut Aurel, Sampalean Liviu, Varga Victor iar ca directori adjuncti au fost: Ivanescu Rozalia, Tarau Nicolae, Sicora Marioara, Oros Virgil, Rus Ioan.
In anul 1967 a fost data in folosinta actuala cladire a liceului.
De-a lungul existentei sale, institutia a suportat procese succesive de metamorfozare denominativa, astfel: Liceu de Cultura Generala, Liceu Industrial (afiliindu-i-se o scoala profesionala de artizanat). In prezent suntem LICEU TEORETIC „ION AGARBICEANU” .
Un numar mare de absolventi ai liceului nostru au devenit persoane importante in domenii ca : sport, invatamant, sanatate, tehnic, politic, etc.
Prestigiul liceului nostru este transmis si mentinut din an in an de noile generatii prin rezultate deosebite la concursurile scolare, admiteri in invatamantul superior.