PIATRĂ DE TEMELIE A ÎNVĂŢĂMÂNTULUI DIN ORAŞUL JIBOU
„Atâta timp cât nu incetezi sa urci, treptele nu se vor termina;
sub pasii tai care urca, ele se vor inmulti la nesfârsit”
(Franz Kafka)

DESCRIERE PROIECT

Evenimentul „Me som Rrom”este desfășurat în cadrul proiectului Servicii comunitare integrate pentru o viata de calitate CIVIC implementat de Asociația Centrul de Cercetare și de Formare a Universității de Nord Baia Mare, în parteneriat cu orașul Jibou, Asociația și Liceul tehnologic Octavian Goga. Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020. Axa prioritară 4: Incluziunea socială și combaterea sărăciei.

OBIECTIVUL GENERAL:
Cresterea calitatii vieții pentru 550 persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială dintr-o comunitate marginalizată din Jibou, din care 10% sunt persoane de etnie romă, prin furnizarea unei intervenții integrate pe domeniile social, ocupare, educațional, medical și socio-medical. În cadrul obiectivului general au fost derulate următoarele activități:
• Formarea profesională a 300 de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială apte de muncă recrutate în grupul țintă, din care minim 30 de persoane de etnie rromă și o pondere de 50 % femei;
• Înființarea și dezvoltarea a 30 de initiațive antreprenoriale de către 30 persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune recrutate în grupul țintă;
• Sprijinirea procesului de angajare a 65 de persoane;
• Furnizarea de servicii de îmbunătățire a condițiilor de locuit pentru 50 de gospodării;
• Creșterea și îmbunătățirea accesului la educație pentru 150 de copii, aflați în risc de sărăcie.

Filmul de scurt metraj – O drom bibahtalo
Tema filmului de scurt metraj este: „Perioada de sclavie a rromilor în Principatele Române”, titlul filmului fiind „O drom Bibahtalo – Drumul cu ghinion”, o perioadă care lipsește din curricula școlară, o etapă nerecunoscută și neasumată de către comunitatea majoritară din simplul fapt că nu este cunoscută. O istorie cruntă și neagră care a marcat în mod negativ comunitatea rromă de-a lungul timpului. Prin acest film, am dorit să transmitem un set de informații care să fie la îndemâna oamenilor și, totodată, și un semnal de alarmă referitor la ceea ce s-a întâmplat în istorie și la modul în care istoria marchează prezentul și viitorul comunității rrome.
Din distribuția filmului fac parte: Giani Ardelean – personajul principal, Emiliano Gaeta – personaj secundar 1, Paula Kantor – personaj secundar 2, Samuel Ardelean – personaj secundar 3, Bardai Vladimir – personaj secundar 4. Filmările au avut loc în orașul Baia Mare. Povestea, scenariul, regia și traducerile din limba rromani sunt marcate de către Vladimir Bardai în acest proiect.
Scopul filmului este de a promova activitățile antidiscriminare și de promovare a multiculturalismului. Un film care să vină în ajutorul societății și al celor din jurul nostru cu informații clare și concise referitoare la comunitatea rromă, un film care să crească gradul de acceptare și asumare.

Informatii suplimentare
Istoria și Tradițiile Minorității Rrome din România
(O drom bibahtalo)

Contact

Str. Tudor Vladimirescu nr. 7
loc. JIBOU jud. SALAJ
cod 455200 Romania
tel 0260 644 569
tel 0260 641 851
agarbiceanujibou@gmail.com

"Omul nu e cum se arată , ci cum se simte.”(Ion Agârbiceanu)